4 Yıllık BölümlerMÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ

İnşaat mühendisliği nedir? maaşları ne kadar? iş ilanları ve dersleri

İnşaat Mühendisi ne yapar

İnşaat mühendisliği hayalleri gerçeğe dönüştüren meslektir. İnşaat mühendisliği iş ilanları çok yapılmaktadır ve yurtdışı iş ilanlarına bakarsanız inşaat sektörü ön plandadır. Mühendislik mesleği içinde en kolay iş bulabilen meslektir.

İnşaat Mühendisliği ne iş yapar

İnşaat mühendisliği bölümü seçtiniz ve mezun oldunuz artık sizi yeni bir iş hayatı bekleyecek. Şu an sektörde çalışabileceğiniz meslek dalları şunlardır. İnşaat mühendisliği bölümü üstten ders alarak 3 yılda bitirme imkanınız vardır. Eğer 2. bir üniversite olarak inşaat bölümünü seçerseniz bazı derslerden muaf olursunuz.

1.) Saha mühendisleri;

Şantiyelerde işin yapılmasını aşamasında sahada görev alırsınız. Bu işte inşaattaki tüm iş kalemlerinin bizzat yapılmasını sağlar ve çok yoğun çalışırsınız. Tüm üst yapı ve altyapı projelerinde çalışabilirsiniz. Bunun için sadece inşaat mühendisi olmanız yeterli. Önleri açıktır ilerleyen zamanda şantiye şefi, proje müdür, iş geliştirme müdürü, koordinatör vb. alanlarda ilerler

2. ) Teknik ofis mühendisliği;

Şantiyelerin veya merkez ofislerde ofiste yapılması gereken işler vardır. Bunlarında yapılması gerekmektedir. Hakediş, metraj, çizim, dizayn, taşeron hakedişi, ataşman çizimi, yazışmalar, tercümanlık, maliyet kontrol, planlama, projelerin onayı ve kontrolü, işveren hakedişleri, tercümanlık, proje teslimatları gibi görevleri yerine getirirler. İlerlemeleri kendilerine bağlıdır. Önleri açıktır; teknik ofis müdürü, iş geliştirme müdürü, ihale sorumlusu, proje departmanı, bürokrasinin olduğu alanlara yönelirler. Dil ve bilgisayar programlarını iyi bilmek zorundadır

3.) Muhasebe müdürü;

Eğer kendilerini muhasebe alanında geliştirirlerse muhasebe müdürü olabilirler. Bunun için işletme veya muhasebe bölümünü bitirmeleri yeterli olacaktır. İşleri kolaydır sadece parayı kontrol edecekler

4.) Müşavirlik ve yapı denetim firmaları;

Müşavir firmalarda kontrol mühendisliği olabilirler ve yapı denetim firmalarında görev alabilirler. Ayrı bir özelliğe ihtiyaç yoktur.

5.) Gayrimenkul değerleme uzmanı olmak ;

Yapı ve arsalara fiyat belirlemektir. Bunun için tapu dairesinde ve belediyede evrak toplamakla zamanları geçer. Direksiyon ve yollarda devlet dairesi, bakılacak gayrimenkul arasında gidip gelirler. Cumartesi ve pazar tatilleri vardır. Spk lisansı almaları gereklidir. Emlak ofisleri ve gayrimenkul sahipleri ile telefondan çok görüşür ve fiyat öğrenmek için bin dereden su getirirler. Fiyat almaları lazım ki emsal gösterip ilgili gayrimenkule değer vermek zorundadırlar. Bankalara sorumlu oldukları için bol bol evrak yazarlar

6.) Bankalarda çalışmak;

Bankalarda sınavları ve mülakatı geçerlerse müşavir veya müşavir yardımcıları olurlar. Bu şekilde banka şubelerini denetlerler

7.) Emlak ofisi açabilirler;

Emlak ofisi açıp emlakcılık yapabilirler. Emlak ve müşavirlik eğitimini bitirip, lisans almak zorunludur

8.) Proje ofisi açmak;

Home ofis veya normal bir ofis kiralayarak statik proje hazırlayabilirler. Bunun için İMO kaydı olmak ve düzenli aidat ödemeleri gerekmektedir.

9.) İş güvenliği uzmanlığı;

İş güvenliği lisansı alarak bu alanda İŞG uzmanı olarak firmalarda çalışabilirler

10.) Devlet kurumlarında memurluk;

Cumartesi ve pazar tatilleri vardır. Devlet kurumlarında, belediyede de memur görevini yaparlar. Bu aşama biraz zordur. Takibi iyi yapmak gerekmektedir. Eğer imkanınız ve yeteneğiniz varsa üniversitelerde araştırma görevlisi olarak başlar, profesör olma yolunda ilerlersiniz

İnşaat Mühendisi

İnşaat mühendisliği eğitimi sizi inşaat sektöründe olduğu kadar iş, yönetim ve finans sektörlerinde çalışmaya da hazırlar. İş ilanlarını takip ederek çok rahat iş bulursunuz. Yurtdışı iş ilanlarında en çok inşaat mühendisi aranmaktadır. İnşaat firmaları Türkiye’de o kadar çoktur ki yaklaşık 200 000 civarında inşaat firması vardır. TMMOB Türkiye mimarlar ve mühendisler odasına kayıt olmayı unutmayın. Mesleğinizdeki tecrübe oraya kayıt tarihinizle başlamaktadır.

İnşaat mühendisliği ne yapar

İnşaat Mühendisliği iş alanları

  • Bina kontrol araştırmacısı
  • İnşaat mühendisi danışmanlığı
  • Taahhütlü inşaat mühendisi
  • Tasarım mühendisi
  • Nükleer mühendis
  • Saha mühendisi
  • Yapı mühendisi
  • Su mühendisi

Mühendislik alanında size kariyer sağlayacak ek lisans eğitimleri

  • İnşaat hizmetleri mühendisi
  • Mühendislik jeoloğu
  • Çevre danışmanı
  • Patent avukatı
  • Miktar ölçümü
  • Sürdürülebilirlik danışmanı

Birçok işverenin mezun olduğunuz okuldaki başarınızı da değerlendirmek isteyecektir. Özellikle mühendislik hizmeti veren firmalar sizin akademik bilginizi bakacaktır.

İnşaat malzemeleri hakkında iyi bir bilgi hazineniz olmalıdır

İnşaat Mühendisi iş ilanlarında aranan özellikler

İş ilanlarında inşaat mühendisi iş ilanlarını gördünüz. İnşaat firmaları sizde görmek istediği konuları açalım. Bir çeşit iş tecrübesi sağlamak çok önemlidir. İşverenler iş deneyimine çok önem vermektedir. En küçük bir iş deneyimi bile önünüzü açmaya yardımcı olacaktır.

Yazın öğrenciyken iş deneyimi kazanmaya bakınız. Bir inşaat mühendisinin ana yapısı sorun çözmek ve iletişim yeteneğinin olması gerekmektedir.

Yurtdışı iş ilanları bilgilerini incelediğinizde sizden önce dil bilgisi istenecektir. İnşaat sektöründe inşaat mühendisi olarak iş ilanlarında avantajlı olmanız için yabancı dil öğreniniz. Bu sizin yurtdışı iş ilanları konusunda avantajlı kılacaktır.

İnşaat mühendisliği iş ilanları veren sektörler

İnşaat sektörü başta olmak üzere çeşitli sektörlerde, her türlü binada, ulaşımda ve iletişim altyapısında çalışıyorlar. Buna köprüler, yollar, tüneller, kanallar ve diğer büyük yapılar dahildir. Aynı zamanda elektrik, gaz ve suyun üretimi, depolanması ve dağıtımı ile uğraşan işverenler için de çalışıyorlar.

İnşaat mühendisleri bir dizi yüklenici ve danışman tarafından istihdam edilmekte ve çeşitli ulusal ve çok uluslu kuruluşlar için kendi bünyesinde çalışmaktadır. Kamu sektöründe, yerel makamlar, hükumet daireleri ve mühendislerin proje şartnamelerini belirleme ve ihale dokümanlarının hazırlanmasında görev almaktadırlar.

İş ilanları takip isteyecek bir konudur. İş araması yaparken çalıştığınız firmadan yeni bir iş bulana kadar zaman isteyin. Yeni bir iş bulmadan inşaat firmanızdan ayrılmayın

Güzel CV’niz için beceriler

İnşaat mühendisleri konuya özel bilgi ve anlayışlara sahibidirler. Bilim, matematik ve teknolojiyi iyi kavramış bir şekilde, mevcut kaynakları ve teknikleri en iyi şekilde kullanarak yapıları verimli bir şekilde tasarlayabilir, oluşturabilir ve inşa edebilirsiniz. Gerçekçi inşaat projeleri ile, mühendislik kararınızı uygulamak ve başkaları ile başarılı bir şekilde çalışmak için pratik deneyim kazanırsınız.

İnşaat mühendisliği eğitiminde kazanılan beceri, başka birçok iş alanındaki işverenler tarafından da aranıyor. Bunlar, problem çözme, eleştirel düşünme ve verileri, aritmetik becerileri, iletişim becerilerini, analitik ve karar verme yeteneklerini ve etik konulardaki hassasiyete sahip olmaları.

İnşaat Mühendisliği dersleri ve geleceği

Bir inşaat mühendisliği şirketi ile profesyonel eğitime katılan yeni mezunların çoğu kendini geliştirmek için çaba göstermektedir ve kişisel gelişimlere ağırlık vermektedir.

Lisansüstü düzeyde inşaat mühendisliği dersleri, öğrencilerin su yönetimi, deprem mühendisliği, deniz inşaat mühendisliği, çevre mühendisliği ve diğer genel ve spesifik seçenekler gibi belirli bir alanda uzman bilgi geliştirmelerine olanak tanır. Doktora aracılığıyla araştırma yapmak ya da bu alanlarda öğretilen bir Master dersi yapmak mümkündür.

İnşaat mühendisliği mezunları şu an ne iş yapıyor

İngiltere’de istihdam edilen mezunların% 60’ı inşaat mühendisi olarak şantiyede çalışmaktadır.

İnşaat mühendisliği mezunlarının sadece% 14’ünden fazlası, daha fazla eğitim için uğraşırlar ve genellikle lisans eğitimlerinden özellikle ilgi çeken bir alanda araştırma yapmaktadır.

İnşaat Mühendislerinin iş dağılımı

  • Çalışan %78.4
  • Mesleğe ara verenler %9.1
  • Çalışan ve okuyan  %4
  • İşsiz %4.8
  • Diğer %3.7

İnşaat mühendisliği lisansüstü varış noktaları

  • Mühendislik ve yapı alanında %75,2
  • Teknisyenler ve diğer profesyoneller işlerde % 4.9
  • İşletme, İnsan Kaynakları ve Finansal alanlarda %3.9
  • Perakende, catering ve hizmet sektöründe % 3.8
  • Diğer &12.2

İnşaat Mühendisliği Maaşları

İnşaat mühendisliği maaşları sektörüne ve mevkisine göre değişmektedir. İnşaat mühendisliği İngilizce bölümü okumuşsanız bu sizin için avantajlı olacaktır. İngilizce olarak inşaat mühendisliği bölümünü bitiren öğrenciler yurtdışı iş ilanlarında avantajlı olmaktadır.

İnşaat mühendisliği maaşları Türkiye’deki inşaat firmalarında 2000 TL yeni mezun maaşları olmaktadır. 2 yıl deneyimli inşaat mühendisi Türkiye’de 2800 TL civarı özel sektörde işe girmektedir. İnşaat sektöründe özel firmalarda çalışan daha deneyimli mühendisler 3500 TL ile 15000TL arasında maaş almaktadır. Yurtiçi inşaat mühendisi iş ilanlarında alınan maaş aralıkları bunlardır.

İnşaat mühendisleri ne kadar maaş alır sorusunun şimdi de yurtdışı ayağını konuşalım. Yurtdışı iş ilanları bilindiği gibi hep inşaat sektörü üzerinden döner. Yurtdışında çalışan bir inşaat mühendisi 2000 Dolar ile 10 000 Dolar arasında aylık maaş alırlar.

İnşaat mühendisleri devlet kurumlarında da işe girebilirler. İnşaat mühendisliği KPSS puan taban puanı 79 olduğu sürece atanabilirsiniz ve maaşınız 3500 TL ile başlar, 5600 Tl civarında kıdeme göre değişecektir.

Yapı denetim maaşları ise biraz düşüktür ama iş biraz daha sorumluluk ister. Yapı denetim maaşları 2800 TL civarındadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir