4 Yıllık BölümlerTEKNOLOJİ FAKÜLTESİ

Bilgisayar mühendisliği nedir? maaşları dersleri iş imkanları

Bilgisayar mühendisliği

Bilgisayar mühendisliği nedir ? sorusunun cevabı. Kısaca elektronik olarak üretilen her şeyde bilgisayar mühendisinin bir parmağı, emeği ve çalışması vardır. O yüzden bu mesleği anlatmaya kelimeler yetmeyecektir. Bu mesleği seçiniz çünkü en değerli meslek olması aldığı maaş ile bile ölçülebilir

Yabancı ülkelerde (USA) bu mesleğe bakış misyonu

Bilgisayar Mühendisliği ve Sistemleri Nedir?

Bilgisayar Mühendisliği ve Sistemleri (CES) programı hem elektrik mühendisliği hem de bilgisayar bilimleri unsurlarını bir araya getirerek öğrencilerin bilgi işlem yönüyle sorunları çözmek için gerekli teorik ve pratik temelleri sağlar.

Bilgisayar mühendisleri, yazılım tasarımında ve donanım-yazılım entegrasyonunda ek bilgi sahibi elektrik mühendisidir. Böylece, mezunlar devre tasarım, mikroişlemci tasarımı, yazılım mühendisliği ve gömülü sistemler de dahil olmak üzere çeşitli uygulamalar üzerinde çalışmaya hazırlanıyor – bilgisayar sistemlerinin aletler, robotlar veya motorlu araçlar gibi başka tür sistemlere entegrasyonunu yapmaktadır.

Yüksek eğitimli bilgisayar mühendisleri için artan bir talep var ve Bilgisayar Mühendisliği ve Sistemleri lisans derecesi her öğrenciyi, gelecekteki zorlukları karşılamak için gelişmekte olan teknolojileri etkili bir şekilde uygulayabilecek sorumlu ve üretken bir mühendis olarak yetiştiriyor.

Bilgisayar Mühendisliği Sıralama ve taban puanları

Bilgisayar Mühendisliği ve Sistemleri (CES) Programı, her öğrenciyi gelecekteki zorlukların üstesinden gelmek için gelişmekte olan teknolojileri etkili bir şekilde uygulayabilecek sorumlu ve üretken bir mühendis olarak yetiştirecek.

Bilgisayar mühendisliği bölümünde sıralamaya veya taban puan konusunda pek takılmayın. Bilgisayar mühendisliğinin en büyük özelliği kişisel gelişim ile bir seviyeye geleceğinizdir. İngilizce bölüm okumak ilk başta avantajlı gelebilir ama ingilizceyi kendi çabanızla veya kurslarla öğrenebilirsiniz.

Bilgisayar mühendisliği sıralama ve taban puanları hakkında bilgiyi ÖSYM tercih sayfasından bulabilirsiniz.

DGS Bilgisayar mühendisliği

DGS sınavı ile bilgisayar mühendisliğine 2 yıllık bölümden geçiş yapabilirsiniz. Bilgisayar Mühendisliği ve Sistemleri programı, bilgisayar sistemlerini ve gömülü bilgisayarları içeren sistemlerin hem donanım hem de yazılım unsurlarının tasarım, yapım, uygulama ve bakım mühendisliğini ve bilgisini bünyesinde barındırır. Bu eğitimleri aldığınız sürece siz de bir mühendis olacaksınız.

Bilgisayar mühendisliği dersleri

Bilgisayar mühendisliği bilgisayar bilimleri ve elektrik mühendisliği kombinasyonu olarak başladı ve ayrı bir disiplin haline geldi. Bilgisayar, matematik, bilim ve mühendislik teorileri ile ilkelerine sağlam bir şekilde dayanmaktadır. Bu kuramlar ve ilkeler, bilgisayar donanım, yazılım, ağlar ve süreçlerin tasarımıyla teknik problemleri çözmek için kullanılır.

Hedefler ve Sonuç

Bilgisayar Mühendisliği ve Sistemleri (CES) programı, her öğrenciyi gelecekteki zorlukların üstesinden gelmek için gelişen teknolojileri etkin bir şekilde uygulayabilecek sorumlu ve üretken bir mühendis olarak yetiştirecek.

Bilgisayar mühendisi ne iş yapar

Bilgisayar mühendisliği, elektronik mühendisliğini bilgisayar bilimleriyle bütünleştiren mühendislik dalıdır. Bilgisayar mühendisleri bilgisayar sistemleri ve diğer teknolojik cihazları tasarlar ve geliştirirler.

Bilgisayarın tarihçesi

Bilgisayar donanımında öne çıkan öncülerden bazıları şunları içerir:

  • Blaise Pascal , mekanik hesap makinesinin mucidi;
  • Analitik Motor’un mucidi Charles Babbage ;
  • J. Presper Eckert ve John Mauchly, ENIAC’ın kurucuları  ve daha sonra  ticari olarak satılacak ilk bilgisayar olan UNIVAC ;
  • MANIAC I bilgisayarının tasarımcısı Nicholas Metropolis ;
  • William Shockley  ve ekibi Bell Labs, transistörün mucitleri;
  • Seymour Cray , “Süper Hesaplamanın Babası”;
  • Steve Jobs’la birlikte Apple I ve II kişisel bilgisayarlarının tasarımcısı ve Apple Computer’ın kurucularından olan  Steve Wozniak ;
  • İlk taşınabilir bilgisayarın geliştiricisi olan Adam Osborne, Osborne 1; ve
  • Douglas Engelbart  ve  Bill English , bilgisayar fare ve hypertext, bilgisayar ağları ve grafik kullanıcı arabirimi (GUI) geliştiricilerinin ortak yaratıcıları.
  • Bununla birlikte, hesaplamanın ilk günlerinden beri, bilgisayar donanımındaki en önemli ilerlemeler orta ve büyük ölçekli şirketlerde çalışan ekipler tarafından yapılmıştır.

Bilgisayarın icadı

  • Ikili (Boolean) cebrini biçimlendiren George Boole ;
  • İkinci Dünya Savaşı’ndaki Alman şifrelerini kıran ve yapay zeka ve sinir ağlarında öncü çalışmalar yapan Enigma kod parçalama makinesini icat etmek de dahil olmak üzere, bilgisayar bilimlerine büyük katkı yapan Alan Turing ;
  • Fortran (FORmula TRANslation): İlk üst düzey programlama dilini icat eden ekibin lideri John Backus ;
    Dennis Ritchie  ve  Ken Thompson , UNIX işletim sisteminin ve C programlama dilinin geliştiricileri;
  • Digital Research Inc.’in kurucusu ve CP / M (Mikrobilgisayarlara Yönelik Kontrol Programı) işletim sisteminin mucidi olan Gary Kildall ;
  • Microsoft Corp’un kurucusu Bill Gates ; Vint Cerf ile Bob Kahn , Transfer Kontrol Protokolü ve Internet Protokolü (TCP / IP) ‘nin mucitleri. “İnternet’in Babaları” olarak anılacaktır.
  • Bilgisayar donanımı gibi, günümüzde bilgisayar yazılımlarındaki en önemli ilerlemeler bireylerden ziyade şirketler tarafından yapılmaktadır.

Bilgisayar mühendisleri nedir?

Bilgisayar donanımı şunları içerir:

Mikroişlemciler;

  1. Bellek yongaları: rastgele erişimli bellek (RAM), salt okunur bellek (ROM) ve değişken olmayan yeniden yazılabilir flaş bellek;
  2. Veri depolama aygıtları: sabit diskler, yarı iletken sürücüler ve optik sürücüler;
  3. Giriş aygıtları: klavye, fare, kumanda çubuğu ve oyun denetleyicileri, kameralar, mikrofonlar, tarayıcılar, dokunmatik ekranlar ve uzaktan algılayıcılar
  4. Çıktı aygıtları: yazıcılar, monitörler, ses aygıtları ve uzaktan kumandalar; ve
  5. Ağ bileşenleri: adaptörler, modemler, anahtarlar ve yönlendiriciler.

İşletim sistemleri;

Yazılım:bilgisayar destekli tasarım (CAD), bilgisayar destekli imalat (CAM), ses, video, medya ve oyunlar; veri tabanı yönetimi, elektronik tablolar, muhasebe, veri tabanı yönetimi, grafik, bilgisayar destekli tasarım

Ağ iletişimi ve iletişim: WWW (World Wide Web), voice over Internet Protocol (VOIP), anında mesajlaşma ve e-posta;

Yardımcı programlar: dosya yönetimi, disk yönetimi, aygıt sürücüleri, arşivleme ve yedekleme sistemleri;

Programlama dilleri: düzenleme, derleme ve hata ayıklama; ve

Güvenlik: antivirüs, güvenlik duvarları, şifreleme ve kullanıcı kimlik denetimi.

Bilgisayar mühendisliğinin geleceği nedir?

Yazılım geliştiricilerinin istihdamı 2012’den 2022’ye yüzde 22 artacak ve bu oran tüm meslekler için ortalama ortalamadan çok daha hızlı olacaktır. “Hızlı büyümenin temel nedeni bilgisayar yazılımına olan talebin büyük oranda artması” dedi. Oldukça beğenilen bir kurumdan iyi notlara sahip olmak, iş arayanlara rekabette avantaj sağlayacaktır.

Bilgisayar mühendisleri maaşları

En rahat konuşabileceğimiz meslektir. Ne kadar biliyorsan o kadar maaş alırsınız. Ortalama 5000 TL civarı maaş alırsınız. Maksimum maaşta bir üst limit yoktur, 10 000 TL bile az gelebilir bazen

Bilişim

Bu mesleği seçecekler genelde şu konuları merak etmektedir. Bilgisayar mühendisliği maaşları, Bilgisayar mühendisliği puanları, Bilgisayar mühendisliği dersleri, Bilgisayar mühendisliği iş ilanları, Bilgisayar mühendisliği sıralama ve iş imkanları. Peki kim bu sektör neden var diye soru sormamıştır?

Bu meslek bilişim sektörünün doğmasından dolayı bu kadar popüler olmuştur. Önceden bilgisayar sistemleri geliştirilme aşamasındaydı ve belirli birimler bu teknolojiyi kullanabiliyordu. Şimdi durum değişti.

Bilişim sektörü ile global bir ekonomik model çıktı. Bilişim biliye ihtiyacı olan bir sektör. İnsanlardan bu mesleği gizlemeye kalkarsanız maddi olarak çöküş gelir. Ülkeler bu sektörün globalleşmesinden yanadır çünkü globalleştiği sürece maddi bir güç olacaktır. Google örneğini ele alırsak sadece USA’de kullanılsaydı değeri 1 milyar doları geçmezdi ama şu an 300 Milyar dolar değerine bir firma.

Bilişim sektörü ile dünya soyut kavramlardan bilgiyi işleyerek para kazanır duruma gelmiştir.

Türkiye’de İstanbul Bilişim merkezi olmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir